Vesipelastusjaosto

Koollekutsuja:
Anna-Mari Sainio
amsainio(at)gmail.com

Jäsenet:
Sallamari Hiltunen
Sini Harju


Kokeen tarkoituksena on myös kehittää vesipelastuksen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa, lisätä tietoa koiran koulutuksesta ja sen soveltuvuudesta pelastustoimintaan vedessä sekä testata koiran rodunomaisia taipumuksia.

Vesipelastuskoe koostuu erilaisista vedessä suoritettavista liikkeistä. Liikkeitä ovat mm. veneestä hyppy, veneen hinaus, esineen vienti ja hukkuvan pelastus. Liikkeet ja liikkeiden suoritustavat vaihtelevat tasoluokittain.

Vesipelastuskokeessa koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan, joista alokasluokka (ALO) on tarkoitettu aloitteleville koirille. Alokasluokassa menestyneet koirat nousevat avoimeen luokkaan (AVO) ja siinä menestyneet vuorostaan voittajaluokkaan (VOI). Koe on aina yksipäiväinen.

Jokaisessa tasoluokassa koirat suorittavat neljä eri osasuoritusta. Junioriluokassa (JUN) osasuorituksia on vain kaksi. Osasuoritukset vaihtelevat tasoluokittain.  Osasuoritukset tehdään veteen merkatulla radalla. Avoimeen kokeeseen osallistuvan koiran uintimatka kokonaisuudessaan on noin 220 m.

Kaikissa tasoluokissa koirat suorittavat saman osasuorituksen peräkkäin arvotussa järjestyksessä. Näin jää koirille lepoaikaa ja koevälineitä ei tarvitse siirrellä edestakaisin.

Yksityiskohtaiset liikkeiden suoritustavat ja arvosteluperusteet määritellään vesipelastuskokeen säännöissä.

Paikalliset yhdistykset/koirakerhot järjestävät koirien vesipelastusharjoituksia eri puolella Suomea.

Vesipelastuskokeen säännöt


Ensimmäinen piirinmestaruuskoe uudellamaalla järjestettiin v. 2022.